6 employer branding-feller og hvordan rette opp i dem
1. Reflekterer ikke de ansattes opplevelse
Et selskaps employer brand bør først og fremst være autentisk og basert på de ansattes faktiske opplevelse av å jobbe i selskapet. Det er derimot, i et konkurransepreget marked, lett å overselge jobben og arbeidsplassen overfor kandidatene som kan lede til at du ansetter personer som ikke passer inn. Her er det du bør gjøre i stedet:
- Involver de ansatte i utviklingen av ditt employer brand og i ansettelsesprosessene.
- Identifiser de egenskapene som gjør ditt selskap til en bra arbeidsplass og egenskaper som gjør at kandidatene velger å se etter andre arbeidsgivere.
- Gå gjennom din nåværende kandidatreise. Rekrutteringsprosessen og alle andre møtepunkter som leder til ansettelse bør også reflektere ditt employer brand.
2. Tenker for kortsiktig
Employer branding er mye mer enn markedsføring og å prøve å løse kortsiktige rekrutteringsbehov. Employer branding er som et frø som må dyrkes, vannes og tas vare på før det kan høstes og man kan dra nytte av godene. Tenker man for kortsiktig i arbeidet med employer branding ender man enten opp med noe veldig utydelig eller ikke noe i det hele tatt. Et sterkt employer brand krever både tid og en systematisk tilnærming.
- Sett ord på de utfordringene som setter en stopper for dine nåværende rekrutteringer.
- Skriv ned både langsiktige og kortsiktige mål.
- Fokuser på å skape et employer brand som ikke bare attraherer talentene, men som også gjør at de ønsker å bli hos deg.
3. Kjenner ikke målgruppen
Det er ikke noe nytt at man ofte konkurrerer om de samme talentene innen IT. Om du ikke vet hvem du prøver å attrahere kan du ende opp med å kommunisere verdier og tilbud som ikke treffer kandidatene du ønsker å attrahere.
Definer dine kandidatpersonas: I tillegg til å spesifisere hvilke egenskaper og kvalifikasjoner kandidaten må ha, beskriv også hvordan de vil passe inn i teamet, hva som motiverer dem og hvilke verdier, ambisjoner og drømmer de har for sin karriere. Denne informasjonen kan du bruke til å spisse innholdet og tilbudet til kandidatene.
4. For lite differensiert
Har ditt employer brand en identitetskrise? Å skille seg ut et et konkurransepreget marked er utfordrende og man kan kjenne seg fristet til å etterligne andre som har bygget et suksessfullt employer brand. Å låne gode ideer er en ting, men å prøve å gjenskape noe som noen andre har laget er verre.
- Finn din nisje! Hva er unikt med selskapets kultur og det dere tilbyr kandidatene?
- Vær kreativ! Hvert selskap har sin egen kultur og historie verdt å dele.
5. Negativt rykte
Å ha et dårlig rykte er ikke en felle i seg selv, men ved å ikke ha eller å ha et for utydelig employer brand kan man ende opp med et dårlig eller negativt rykte som arbeidsgiver. Dette vil føre til at det være vanskeligere å lykkes med ansettelser da anbefalinger og word-of-mouth er viktig for å overbevise kandidatene. Om du ønsker å ansette de beste utviklerne må du fokusere på å bygge et godt rykte blant disse talentene. Slik begynner du å gjenoppbygge ditt rykte:
- Analyser hvordan ditt employer brand oppfattes både fra et eksternt og internt perspektiv
- Se over kandidatreisen og rekrutteringsprosessene. Er det noen av stegene som gjør at kandidatene trekker seg?
- Undersøk hvordan dine nåværende medarbeidere føler seg. Er det fornøyd med jobben de gjør? Er det rom for utvikling når det kommer til å engasjere de ansatte?
6. Dårlig datagrunnlag
Alle aktiviteter som krever investering i tid og ressurser bør være støttet med data. Når det kommer til employer branding kan det være vanskelig å definere de rette KPI’ene da det er et arbeid som går over lang tid og man kan ikke forvente umiddelbar effekt. Det er likevel viktig å få en oversikt over hvor man er i dag og måle dette for å sørge for at man jobber med de rette tingene.
- Velg hvilken del av kandidatreisen du ønsker å måle. Eksempler kan være; selskapets overordnede rykte, fra hvilke kanaler kandidatene kommer fra eller kandidatopplevelsen generelt.
- Bestem deg for hva du ønsker å måle og hvordan du vil samle inn dataen (kanaler og metoder).
- Skap prosesser som sørger for kontinuerlig forbedring basert på data.
- Vær realistisk og tålmodig – å bygge et attraktiv og unik employer brand tar tid.
Ønsker du å attrahere de beste IT-talentene og komme i gang med strategisk employer branding?
Våre vekstkonsulenter skal være en langsiktig, fleksibel og allsidig partner for rekruttering av IT- og digitale roller. I tillegg til praktisk rekruttering hjelper vi deg med å bygge og eller effektivisere rekrutteringsprosesser, og å få mer relevante søkere gjennom employer branding. Les mer om våre vekstkonsulenter her.