fbpx
no en

Planlegge godt og feile riktig!

22 aug 2022 by peder

Tre grunner til at prosjekter feiler. Og et skikkelig klokt og godt råd til slutt

Vi i Talented liker tall. 

Vi liker folk også, altså – men nå er det tall vi trenger for å få fram et viktig poeng: Svært mange tech-prosjekter mislykkes! 

“Svært mange” er for eksempel: 

  • I 2015 anslo Gartner at 60 % av Stordata-prosjekter ville feile. Det var ironisk nok feil og altfor optimistisk – for i 2018 oppjusterte de til 85 %.
  • Ifølge McKinsey er det bare 30 % av digitale transformasjonsprosjekter som lykkes.
  • 95 % av innovasjonsprosjekter mislykkes, ifølge Harvard professor Clayton Christensen.
  • En undersøkelse i Harvard Business Review fant at i gjennomsnitt vil IT-prosjekter gå 27 % over budsjett, og en av seks prosjekter blir en “black swan” med kostnadsoverskridelser på 200 %.

Hvordan kan du unngå at ditt prosjekt blir en del av denne dystre statistikken? 

Hvis du unngår tre vanlige feil og følger et godt råd er du langt på vei, og vi hjelper deg hele veien. 

Prosessen når bedrifter tar kontakt: 

Noen selskaper tar kontakt med oss med krystallklare mål.

Andre er i idefasen. 

Uansett hvor du er bruker vi tid på å bli kjent med bedriften, forstå målene deres, kulturen og visjonene. 

Hva ser dere etter? Hva trenger dere? 

Merk at de to tingene ikke nødvendigvis har samme svar …. Våre vekstkonsulenter har lang erfaring og bred kompetanse, og ser på deres virksomhet og prosesser fra innsiden. Slik kan vi kartlegge behov – og finne riktig kompetanse til akkurat din bedrift og prosjekt.

Løsningen er dedikerte vekstkonsulenter

Og dette er bakgrunnen for vår satsing på Growth Consulting. 

Tidligere jobbet vi parallelt med mange forskjellige selskap, men opplevde at vi ikke alltid fikk tid til å sette oss inn i selskapet og hvordan de jobbet, forteller Isabel Haugeland, som er Team Lead Recruitment og Business Development hos Talented Norge. 

Det kunne for eksempel føre til at man fikk spørsmål om rollen eller selskapet som man ikke hadde svaret på – og det igjen kunne trekke ut prosessen. 

– Som Growth Consultant er hver konsulent dedikert til ett selskap. Det gjør at vi kjenner selskapet godt fordi vi blir en integrert del av selskapet – og på denne måten kan vi skape mer verdi både for kandidaten og selskapet, sier Isabel. – Det gir oss tiden og kunnskapen til å tilpasse kontakten til hver enkelt kandidat, noe som er positivt for kandidatopplevelsen.

Brobygger og sparringspartner 

Med over 4000 talenter med ettertraktet kompetanse innen IT og tech i stallen har Talented gode sjanser for å finne den beste matchen. Vi skal skape en enda sterkere kobling mellom rekruttering og digitale miljøer. Dette krever tillit og gjensidig forståelse av både bransje og mennesker. Vi skal være en brobygger og kunnskapsrik sparringspartner. 

Samtidig ser vi jo at det er noen ting som må på plass hos selskapet for å lykkes med den beste matchen og uansett hvor du er i prosessen kan vi hjelpe. 

Her har vi satt opp tre typiske feil mange bedrifter gjør – og det beste rådet vi har for å lykkes med større prosjekter:

1. Du planlegger for lite! 

“Nei, nå må vi komme i gang!!” Klokka tikker, og dere har hårete mål så tut og kjør og full fart framover – er selvfølgelig den største grunnen til at IT-prosjekter feiler. 

Vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å ha planlagt prosjektet på en god og positiv måte for at det skal lykkes. Vanlige feil organisasjoner gjør her er at man undervurderer hvor mye tid og ressurser som kreves. Det er en vanlig antagelse hos mange at IT-prosjekter “alltid tar mer tid enn forventet” – men gjett hva, det er ofte forventningene det er noe feil med… 

En annen vanlig feil for at slike IT-prosjekter mislykkes er i følge forskning at det er for dårlig forankring i organisasjonen og ansatte ikke ser verdien. Sørg for god kommunikasjon, og at alle som skal være med vil være med og at man jobber mot et felles mål. 

Vi kan hjelpe ditt selskap med å planlegge prosjektene på en god måte. Våre vekstkonsulenter jobber dedikert med hvert selskap, en del av det er å bli kjent med både kulturen og de ansatte.

2. Du planlegger for mye! 

Motsatt vil rigide tidslinjer og forhåndsbestemt valg av hvilken stack utviklerne skal få bruke kunne gjøre prosessene lite smidige. 

Altfor ofte ser vi at bedrifter har veldig, altfor, klare tanker om ikke bare hvorfor men HVORDAN alt skal løses – uten å egentlig ha snakket med utviklere. Det er ikke sikkert du trenger en chatbot med humoristisk sans bare fordi naboen har det … 

Ofte har “noen” lest en artikkel eller hørt om noe – og så blitt litt for oppsatt på akkurat den løsningen. 

Vårt råd: Våre talenter vet hva de driver med – det er vel derfor dere vil ansette dem? Sammen kan vi finne ut de beste løsningene for akkurat din bedrift og akkurat ditt prosjekt – men det er viktig å være åpen for andres ideer og innspill.

3. Du planlegger ikke for bruk – og brukeren. 

Historien er full av eksempler på effektive, produktive, klokkerent kodede løsninger – som aldri ble noen suksess fordi ingen bruker dem. 

Løsningen er selvfølgelig å bruke dyktige UX-designere, som kan snakke sluttbrukerens sak gjennom hele prosessen. Merk: Ikke å spørre et par folk sånn i starten om de liker sommer og så sette et stort CHECK ✅ ved UX.

Til slutt, som lovet, skal du få et skikkelig godt råd: Redefiner “å feile” 

Er det at resultatet ikke ble akkurat sånn du så for deg egentlig “å feile”? Den norske forskeren Magne Jørgensen sier det godt i en artikkel i Digi.no: 

Alt til rett tid til avtalt pris krever at du ikke har noe risiko for å feile. Da får du neppe noe særlig nytte av investeringen, heller, sier Jørgensen. 

For ved å bare fokusere på tid, kostnad og funksjonalitet kan du miste det store bildet og mulighetene på lang sikt. 

Og det vil vi vel ikke? 

Våre vekstkonsulenter skal være en langsiktig, fleksibel og allsidig partner for rekruttering av IT- og digitale roller. I tillegg til praktisk rekruttering hjelper vi deg med å bygge og eller effektivisere rekrutteringsprosesser, og å få mer relevante søkere gjennom employer branding. Les mer om våre vekstkonsulenter her

 

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.