fbpx
no en

Totalpakken som tiltrekker talenter

04 jun 2023 by Maria Kotaniemi
Utviklere ønsker seg mer enn høy lønn! Men hva? Mer penger!
Spøk til alvor: Lønn er viktig, men langt fra alt. Her er våre beste tips for å få talenter interessert uten å – bare – betale mer enn de andre.  

“Du sliter for å skaffe kompetente folk (innen IT red.anm.) og ikke før er de kommet innenfor døra, så forsvinner de til konkurrenten og dobbelt så høy lønn. Hva er det som får dem til å skifte jobb?”

Høres det kjent ut? I så fall har du hukommelse som en elefant – for sitatet over er fra en artikkel på Digitoday, i dag Digi.no, i år 2000. Y2K.

Eller hva med denne: “Fleksibilitet er viktigere enn høy lønn”. Spennende nyheter – fra 2010. For allerede da så man en tydelig tendens til at ansatte ønsket seg mer ut av arbeidslivet enn høy lønn og fin tittel.

Så problemstillingene vi snakker så mye om er ikke nye. Dette er en utvikling i og av arbeidslivet vi har sett lenge – faktisk i flere tiår. Men pandemien har satt fart på utviklingen – og gjort både de enorme endringene og de store mulighetene synlig.

Kandidatens marked

Mange bedrifter trenger dyktige utviklere. Og det er et faktum at for mange bedrifter kan det behovet bli dyrt.

Det er ingen tvil om at vi opererer i kandidatens marked, og det kan være overveldende for IT profesjonelle å navigere de forskjellige mulighetene når de konstant kontaktes av ulike selskap. Vi ønsker å bruke vår kunnskap om markedet til å støtte dem gjennom denne prosessen for å hjelpe dem med å føle seg trygge på sitt neste karrieresteg – uavhengig av hvor i sin karriereutvikling de befinner seg.

Det er stor etterspørsel etter utviklere om dagen, og de beste kan velge og vrake i tilbud.

Jobbtrivsel er mer enn lønn

Utviklere ønsker seg mer enn høy lønn!
Men hva? Mer penger!
Neida.
Spøk til alvor: Lønn er viktig, men langt fra alt. Det ser vi i Talented hver dag – og forskning bekrefter dette.

Glassdoor er en side der ansatte kan vurdere selskapene de jobber for anonymt. Selv om man nok ikke skal stole fullt på alt man leser på siden – eller internett sånn generelt – sitter de på store mengder interessant informasjon. Og den bruker de til å analysere trender og se mønstre – som at lønn ikke er det viktigste for jobbtrivsel.

De analyserte over 6000 punkter, kategorisert etter for eksempel lønn og stillingstype, og det kanskje tydeligste svaret var nettopp dette: at lønn ikke var det viktigste.

Hvis du nå tenker “ – Puh, flaks for oss. Her, ta en pizzabit, lønn under markedspris og vår evige takknemlighet” – tenker du feil!

For lønn er viktig for å tiltrekke seg talenter, og man må fortsatt ha konkurransedyktige betingelser.

Hva er riktig lønn? 

Vi vet hva som skal betales i lønn til utviklere og IT-fagpersoner i Norge. La oss sammen finne ut om lønnen din er i tråd med markedet, eller om det er på tide å reforhandle, eller bytte jobb.

Vi vet at lønn er en del av en større pakke, som inkluderer oppgaver, kultur, kompensasjon og mulighet for faglig utvikling. Vi ser at selskaper som klarer å tenke helhetlig og gi kandidatene en attraktiv totalpakke også er de som lykkes i å tiltrekke seg talenter.

Her har vi samlet opp tre punkter som kan gjøre jakten på talentene både bedre og om ikke billig så mindre dyrt.

Tre ting som tiltrekker seg talentene: 

1. Interessante oppgaver og relevant læring.
Er jobben å sitte å drukne i gammel spaghettikode?
Da bør du i hvert fall sørge for litt rom for å lære og utvikle seg. For dette er viktig for talentene vi jobber med – interessante oppgaver og mulighet for å lære på jobben.
I en større undersøkelse med 32500 ansatte var hele 77 % av de spurte klare for å lære mer, og 80 % var trygge på at de klarte å lære nye teknologier – i følge PwC.

“At every job you should either learn or earn. Either is fine. Both is best. But if it’s neither, quit.”
Grunder og investor Garry Tan, på Twitter.

2. Fleksibilitet og tillit.
Allerede før pandemien hadde nær halvparten av norske arbeidstakere fleksibilitet på sin “topp tre”-liste over hva som var viktig når de velger både karriere og arbeidsgiver. Og tallet har nok ikke gått ned siden pandemien – tvert imot har vi sett hvor bra fleksibilitet faktisk fungerer. Og –  som en artikkel i HBR peker på – handler dette om mer enn om man sitter på kontoret eller hjemme.  Det viktige for ansatte er å ha autonomi og tillit – til at de kan gjøre jobben sin på en god måte.

Tilbake til kontoret? 

Hver eneste dag snakker vi i Talented med utviklere og bedrifter. Og i det siste har vi snakket mye om temaet: Skal vi tilbake til kontoret? Hvor ofte? Når? Hvem? Hvorfor …. Les her

Og –  som en artikkel i HBR peker på – handler dette om mer enn om man sitter på kontoret eller hjemme. Det viktige for ansatte er å ha autonomi og tillit – til at de kan gjøre jobben sin på en god måte.

3. God match og bra timing.
Er oppgaven du vil ha løst å drukne i gammel spaghettikode? De gode nyhetene er at det finnes utviklere som synes det høres ut som en interessant jobb. Lover! Vi har snakket med, vel, i hvert fall en. For det aller viktigste for å tiltrekke seg talenter i et brennhett marked er å finne en god match. Mellom oppgaver, forventninger, kultur og kompensasjon – mellom selskap og talent.Dette ser vi også, de aller fleste utviklerne vi snakker med ønsker å høre mer om hva jobben faktisk vil innebære. Hva skal de sitte og programmere hele dagen? Og ikke minst: Hvorfor? Framover vil det bli enda viktigere for tech-talenter å jobbe for selskaper som er i linje med deres egne verdier og visjoner, ifølge en artikkel i tech-republic. Derfor bør selskaper prioritere employer branding og å vise fram sine verdier og kultur.

Trenger du en rekrutteringskonsulent?

Våre rekrutteringskonsulenter (growth consultants) jobber tett med kundene i alt fra rekruttering til employer branding. Vår ambisjon er at selskaper ikke skal trenge bistand for å få på plass sine nye medarbeidere, vi gjør det og er faktisk ganske gode på det, men vi ønsker at utviklerne skal komme organisk. Gjennom Employer Branding vet vi hvordan vi skal rigge en organisasjon for å få frem de elementene som er viktige for utviklere. 

Les mer om hva våre rekrutteringskonsulenter kan gjøre for deg og din virksomhet

 

 

Vil du diskutere rekruttering med oss? 

Ta kontakt →

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.