fbpx
no en

Tilbake til kontoret?

12 apr 2022 by peder

Tja …. hva tenker du?

28. mars måtte ansatte i Microsoft og Meta tilbake til kontoret. På en måte – det er mulighet for individuelle avtaler for hjemmekontor og fleksible løsninger. Forrige mandag, 4. april, fulgte Alphabet opp med tre dager i uken på kontoret. 11. april må Apple-ansatte komme inn en dag i uken, og fra 23. april er det tre dager i uken som gjelder.

Og hvordan står det til i Skandinavia?

I februar ble påbudet om hjemmekontor hvis mulig opphevet, men fortsatt har mange bedrifter ulike løsninger, der ansatte sitter på hjemmekontor ihvertfall deler av tiden.

Hvor? Når? Hvorfor?

Det som er sikkert er at temaet engasjerer.

Hver eneste dag snakker vi i Talented med utviklere og bedrifter, talenter og oppdragsgivere. Det er det vi gjør mest. Vi snakker med bedrifter som har behov for gode løsninger, og med utviklerne som kan hjelpe dem. Og i de siste månedene har vi snakket mye om dette temaet:

Skal vi tilbake til kontoret? Hvor ofte? Når? Hvem? Hvorfor ….

De aller fleste forsøker seg på en hybrid-løsning. Kode 24 viser til en undersøkelse der kun 5 % av utviklerne ønsker kun hjemmekontor framover. 49 % foretrekker 1-2 dager i uka på kontoret.

Så hva “en hybridløsning” innebærer, tja. Det er fortsatt åpent for mange – og det er ikke til å komme fra at vi ser at bedrifter ønsker mer faste løsninger, mens talenter ønsker fleksibilitet. Så vi snakker mye om de samme temaene – men med litt ulik innfallsvinkel.

Egentlig er vi vel enige?

Men vet du hva vi også hører fra begge sider? At det handler om å finne gode løsninger.

Ikke en gang har vi hørt selskaper si at de vil ha utviklerne on-site fordi ledelsen er en gjeng stivbeinte kontrollfriker. Ingen utviklere har bedt oss sondere terrenget for en jobb der du kan ligge på sofaen hjemme og se Netflix hele arbeidsdagen.

Neida, begge sider er opptatt av å finne løsninger som fungerer – og så er det altså litt uenighet om hvordan det skal gjøres….

Det vil vi hjelpe med!

Vi kan bistå bedrifter i å kartlegge hva de faktisk trenger on-site, og hvordan de kan tilrettelegge så utviklerne både trives og får ting gjort på kontoret. Og vi hjelper utviklere å finne oppdrag som passer deres ønsker, enten det er full remote, hybride løsninger eller rett og slett å gå på kontoret hver dag.

Her er tre områder vi hører mange vil, og bør, tenke nytt om framover:

Reisevei

Hvor mange skritt er det fra senga til kjøkkenbordet? Mange har vent seg til å ikke dra på jobb, bare trykke på knappen – men det er faktisk flere fordeler ved å reise på kontoret. “The Heros Journey” kaller The Atlantic det i en artikkel om hvordan det å fysisk reise på jobben hjelper oss å skille mellom rollene våre – og skaper grenser mellom arbeid og fritid. Det er også et eksempel på en artikkel man godt kan lese på trikken eller toget. Eller høre podcast, eller stirre drømmende ut av vinduet og tenke på ditt neste prosjekt eller jobb.

Se våre åpne stillinger her og CTO og Tech Lead stillinger her. Er du en selvstendig IT-konsulent, se våre åpne prosjekter her, på Witted.com.

Dersom du fortsatt ikke er overbevist kan du forsøke å få en avtale om å bruke reisetiden til oppgaver. I utgangspunktet vil ikke reisevei mellom hjem og fast arbeidssted regnes som arbeidstid, men mange bedrifter er åpne for løsninger hvis du kan bruke tiden produktivt.

På Kontoret

Dersom “Kontoret” er et åpent landskap, fylt med småprat, latter, raslende papirer, klikkende støvletthæler, printing, hosting, negler som skraper over tavler, bavianskrik, klovner med cymbaler … ja, da har dere et problem.

Arbeidsgivere kan ønske at ansatte skal sitte i et åpent landskap, men da må de også regne inn at de ansatte kanskje ikke leverer like raskt – eller godt. Sørg for at kontorene fungerer for å både å samarbeide og konsentrere seg. Motsatt – kontoret er ikke hjemmekontoret. Du må ha på deg bukser og kan ikke mumle skjellsord til skjermen like høyt som hjemme.

Visste du forresten at C+ får deg til å banne mer enn PHP. Ihvertfall var det sånn i 2011, her er saken fra Wired.com.

God match mellom bedrift og talent er viktig – både ved ansettelse og innleie. Vi hjelper deg å finne den beste matchen enten du er en bedrift (kontakt oss her) eller ønsker å høre om dine jobbmuligheter (kontakt oss her).

Individuelle løsninger

Ansatte ønsker fleksibilitet, og work/ life balance – og føler ofte de får gjort mer på hjemmekontor, mens åpent landskap er distraherende. Nå vet de at det fungerer, og at det kan fungere bedre – hvorfor skulle man ikke bare fortsette med det? Bedrifter er bekymret for at “en ny normal” skal bygges på det som – tross alt  – var en kriseløsning, og at mye ideer, kunnskapsdeling og samarbeid skal gå tapt dersom vi alle blir sittende på hvert vårt kjøkkenbord.

Det er et godt utgangspunkt for å faktisk finne nye løsninger. Og den løsningen trenger kanskje ikke være en one-size-fits-all-fra-8-4? Folk er forskjellige, bedrifter er ulike, talenter er unike og oppgaver krever ulike tilnærminger – og det er bra! Dersom vi klarer å legge til rette for det kan vi få mer trivsel og økt produktivitet.

Hos oss i Talented opplever vi stor etterspørsel etter vekstkonsulenter (Growth consultants). Våre vekstkonsulenter hjelper bedrifter med å bli attraktive arbeidsplasser for utviklere, gjennom målrettet talentinnhenting, utvikling av gode rekrutterings- og onboardingsprosesser og employer branding aktiviteter. Høres dette interessant ut for din bedrift? Ta kontakt med oss her, for en uforpliktende prat!

 

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.