fbpx
no en

Happy Quitter’s Day!

04 jun 2023 by peder

Så du tenkte å bli et bedre menneske i 2022? Her er fire dårlige vaner som kan erstatte feilede nyttårsforsetter.

I dag er dagen vi gir opp!

Fitness-appen Strava analyserte store mengder brukerdata og fant at 19. januar er dagen vi gir opp alle gode forsetter om å “bli bedre”. Over 40 % av de mellom 18 – 49 år har nyttårsforsetter, i følge YouGov. Veldig få lykkes.

Nytt år – gammel tradisjon

Tradisjonen kan spores tilbake til det gamle Babylon. Hvert nyttår, rundt mars, feiret man det nye året ved å levere tilbake alt man hadde lånt og avgi løfter til gudene, for sikre god avling og velstand i det nye året. Skikken utvikler seg gjennom romertiden, middelalderen og moderne tid med variasjoner over temaet: Gjøre opp for gamle synder og love å bli et bedre menneske (history.com).

I dag vil det si: Trene mer. Gå ned i vekt. Spare penger. Spise sunnere. Nå nye karrieremål (statista.com)

Fail Fast

Grunnen til at så få lykkes er at slike forsetter skjer for brått og for vagt. De fleste nyttårsforsetter kommer ut av dårlig samvittighet eller forventninger fra andre – ikke et godt utgangspunkt for å nå mål. Og det å bli “en sånn som trener” skjer ikke over natten, den type endringer tar tid.

Er det å sette seg lite gjennomførbare mål i årets tristeste måned egentlig en god ide?

Tenk nytt

Det motsatte av gode forsetter er dårlige vaner. Men dårlige vaner har vokst ut av noe. Kanskje 2022 skal være året du dyrker fram disse i stedet? Her er fire dårlige vaner som både er gjennomførbare og gjør deg sunn og produktiv. Dette klarer du!

1. SOV LENGE

Stå opp klokken fem for å sette i gang med din superproduktive morgenrutine ELLER sove lenge og få alle fordelene uansett? Søvnekspert og nevrolog Cathy Goldstein viser til at nok søvn kan gi deg alle fordelene fra typiske nyttårsforsetter.

Du blir mer produktiv og presterer bedre på trening. Nok søvn regulerer hormonene og appetitten, så du spiser passelig mye. Du blir i bedre humør og er mer sosial (discoverhappyhabits.com).

Alt dette – bare ved å trykke på slumreknappen. Og trykke en gang til. Og en gang til.

2. BRUK PENGER

Visste du at å kjøpe en Kaffe latte hver dag koster deg mange tusen kroner i året? Ja, det er helt sant. Ved å ikke kjøpe kaffe betaler du ikke for den og beholder dermed pengene – men får ikke kaffe. Å spare penger er et vanlig nyttårsforsett. Men utviklere tjener godt og er særdeles ettertraktet i arbeidsmarkedet (Les mer om utvikleres lønnsnivå her).

Å spare penger er selvfølgelig bra – men er det bedre enn god kaffe? Det får være opp til deg.

3. IKKE RYDD

Kaos på kjøkkenbenken, kaffekopper i bilen og en mappestruktur du skjems over kan være problematisk i hverdagen. Men hva vet du om hvordan livet ditt ville vært uten rotet? Rotete kontorpult eller hjem sees ofte som et tegn på at man er uorganisert. Fordi det er et tegn på at man er uorganisert. Men det kan ha sine fordeler.

For orden fremmer gode valg, generøsitet og konvensjonalitet – men uorden skaper kreativitet. I følge forskning. Atferdsøkonom og psykolog Kathleen Vohs gjennomførte flere eksperimenter rundt dette, og resultatet er at rotete omgivelser gjør folk mer kreative (huffpost.com). Er resultatet overførbart til programmering? Kanskje? Du får prøve å se.

4. GI OPP

Det er Quitters Day, og hvilken dag kan vel være bedre å gi opp en drøm? De fleste av oss har en del “burde ha” på listen. Lære tysk eller Flutter, bli ekspert på Excel, sjekke ut maskinlæring. Men dersom du har hatt en ide og/eller plan om å lære Ruby siden 2013, men fortsatt ikke har gjort det, dropp det. Gi opp. Ta hintet. Pull pluggen.

Hadde du trengt det hadde du gjort det. Hadde du villet det nok hadde du gjort det. Når du ikke har gjort det er det fordi du ikke vil eller trenger. Hvorfor ikke finne deg nye mål du faktisk har lyst til og kommer til å gjennomføre? Les vår oversikt over de mest populære programmeringsspråkene her.

 

Om Talented

Talented ble først grunnlagt som et nettverk for utviklere i Finland i 2016. Vi er i dag en del av Witted Megacorp-gruppen som har virksomhet i Finland, Norge og Sverige. Vårt nettverk består av over 5000 utviklere og over 150 partnerbedrifter.

Talented hjelper utviklere med jobbsøking og karriereveiledning, og på den andre siden hjelper vi bedrifter med growth consulting.

Witted er de selvstendige utviklernes prosjektpartner og på den annen side bedriftenes kilde til programmerings evner.

Representerer du en bedrift, kontakt oss her. Er du en utvikler, bli en del av vårt nettverk ved å fylle ut skjemaet nedenfor👇

 

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.