Martine er Talent Agent for selvstendige utviklere – slik tror hun markedet blir i 2022
Antallet henvendelser fra selskaper på jakt etter erfarne utviklere med spisskompetanse øker. Det er lite som tyder på at trenden vil snu, og vi i Witted hjelper stadig flere frilansere med å finne sitt neste prosjekt. Vår Talent Agent, Martine, jobber hver dag med utviklere som har, eller vurderer å ta, steget ut av faste stillinger. Vi har spurt henne hva som er viktig å ta med seg inn i 2022.
Hvilke endringer eller tendenser tror du vil prege utviklermarkedet mest i 2022?
– Vi i Witted tror det som vil prege markedet mest fremover, er hvor og hvordan vi jobber. Vi ser at flere og flere velger å etablere seg som selvstendige konsulenter, kanskje spesielt seniorutviklere. Ønsket om mer fleksibilitet, kontroll over egen tid og muligheten for å tjene mer er hovedgrunnene de fleste nevner til oss når de registrerer seg i nettverket vårt, sier Løkka.
Hvor trygg kan man være på å få oppdrag som frilanser?
– Det er ingen garantier som selvstendig utvikler, men med rett erfaring og målrettet arbeid for å finne de rette prosjektene, kan livet som selvstendig utvikler være både trygt og spennende. Det er viktig å holde seg oppdatert på de siste utviklingene og trendene, samtidig skal man ikke glemme å dyrke spisskompetansen sin. Vi ser at flere og flere selskaper som henter inn konsulenter etterspør veldig spesifikk kompetanse.
Hvilke kompetanser tror du vil prege året som kommer?
– Fullstack, arkitekt, designer og data engineer er roller som vi akkurat nå får flest henvendelser på. Frontend og backend er nok jobber som i større grad preges av faste ansettelser, men er begge stillinger som alltid er ønsket av selskapene. Det er også stor etterspørsel etter Cloud-mennesker og gode DevOps konsulenter. Det er også økt interesse for no-code miljøer, og det er spennende. Ellers vil fortsatt Java dominere på språk, og vi merker økt forståelse for maskinlæring og kunstig intelligens.
For hvor lange perioder ansetter selskaper typisk en frilanser?
– Selskapene ønsker seg definitivt lengre kontrakter for å sikre seg kompetansen over tid, og leier i de fleste tilfeller heller inn 6-12 måneder, i stedet for 3-6. Dette handler nok om at innleie av konsulenter fortsatt er et noe umodent markedet og selskaper ønsker trygghet, men vi tror at etterhvert som markedet modner vil også lengde og fleksibilitet i prosjekter endre seg.
Hva synes utviklerne er optimal lengde på et prosjekt?
– Det varierer veldig. Noen ønsker maks seks måneder for å få mest mulig variasjon og bygge videre på egen kompetanse. Andre synes det er fint med lengre prosjektperioder så de slipper å bruke så mye tid på å finne nye prosjekter Spesielt de nyetablerte frilanserne søker gjerne litt mer langsiktighet. Men her jobber vi tett med utvikleren for å finne prosjektintervaller de er komfortable med.
Er det noen ulemper med å velge frilanstilværelsen nå?
– Dersom man ønsker å jobbe selvstendig er det bare fordeler. Vi klarer ikke fylle etterspørselen, så i prinsippet kan man velge og vrake blant prosjekter. Det betyr at man også har et godt utgangspunkt for å sette sine egne betingelser og rammer for prosjektene.
Er det kun utviklere med mastergrad som blir hentet inn på frilansoppdrag?
– Tradisjonelt har det vært et krav om høyere utdanning og sertifiseringer. Vi prøver å utfordre selskaper på at man ikke nødvendigvis trenger den formelle kompetansen. Vi vet at det finnes mange dyktige ressurser der ute med masse god erfaring, men som kanskje ikke har den formelle kompetansen. Da mener vi erfaringen bør veie opp.
Den enorme etterspørselen etter utviklere har også gjort at kundene tør å tenke litt utenfor boksen og vurdere kandidater med god og relevant erfaring på lik linje med utdanning. Det er sånn vi mener det bør være, det er prosjektene som utvikleren har vært med på som betyr noe!
Da blir kanskje portefølje viktig? Er det noe norske utviklere er gode på?
– Der er det mange som fortsatt har en vei å gå. Det er min oppfordring og utfordring til både frilansere og de som ønsker fast ansettelse. Vis hva dere har gjort og hva dere er gode på, og samle erfaringen i en portefølje eller CV. Det er sånt vi hjelper våre talenter med og som vi ser har en god effekt når vi skal ut å selge deres kunnskap i markedet. Vi er her for konsulenten og gjør vårt ytterste for at kompetansen skal komme frem best mulig, om det er portefølje, CV eller forberedelser til intervju.
Hva er ditt beste tips til de som allerede er eller vurderer frilanslivet til neste år?
– Alle prognoser sier at behovet for frilansere kommer til å vare i lang tid fremover, så ikke vær redd for å ta spranget. Det er klart det er mange faktorer å ta høyde for, men ta en prat med oss, så går vi gjennom det sammen og vurderer mulighetene dine. Har man en god agent, står man ikke alene i dette valget.
Er du nysgjerrig på om 2022 er året du skal ta steget ut i frilanslivet? Ta en prat med Martine eller en av våre andre Talent agents, så hjelper vi deg å vurdere mulighetene.