fbpx
no en

– Det er ikke umulig å få tak i utviklere i Norge, om du tør å tenke litt utenfor boksen

31 mar 2023 by Maria Kotaniemi

Det skal ikke mer til enn et raskt søk til for å skjønne hvor ettertraktet utviklere er i Norge om dagen. Du skal heller ikke innom mange annonser før du ser hvor like alle disse utlysningene er, og hvor vanskelig det er for selskaper å skille seg ut i mengden. Så hvordan skal du og ditt selskap få tak i den kompetansen dere trenger for å løse planlagte prosjekter? Det gjelder å tenke litt utenfor boksen og skille seg ut i mengden. 

Vi kan hjelpe deg ut av boksen! Ta kontakt med oss så tidlig som mulig når du ser det er behov for mer/annen/ny teknisk kompetanse. 

 

Hva menes med å tenke utenfor boksen? 

– Det hele starter med at selskapene må tørre å skille seg ut. Alle skal kunne de samme verktøyene, utvikleren skal snakke norsk og de må jobbe “on premise”. Selskaper setter for mange krav og hindringer for seg selv, og begrenser mulighetene for å finne personen de er ute etter, forteller CEO i Witted, Svein Sørensen. 

Utviklermangelen er et reelt problem, men det finnes altså måter å få tak i kompetansen selskapet trenger. I tillegg til å gjøre seg selv synlig, må selskapene også ha en god forståelse av hvilken kompetanse det faktisk er behov for, hvor i løpet prosjektet er, hvem er brukerne og hva som er formålet med produktet som utvikles, spesielt om det er en selvstendig utvikler som skal inn dørene. 

– For at en selvstendig utvikler skal kunne agere på en idé, må denne være veldig detaljert beskrevet. Utvikleren må se at dette er en oppgave som er mulig å løse innen de satte rammene, eller så vil de ikke ta i prosjektet. Det finnes mange uprofesjonelle bestillere der ute som aldri kommer til å få tak i ressursene de er på jakt etter, utbroderer COO i Witted, Erlend Stokke. 

Svein kommer med et klart og tydelig råd til selskaper som kanskje allerede nå ser et behov for teknisk kompetanse i fremtiden: 

– Sørg for å starte søket etter kompetanse i god tid. Det kan ta tid å få på plass folk, og som Erlend sier må du ha et klart bilde av hva du er på jakt etter. Du kan ikke pakke alt sammen i en multifunksjonsressurs. Er briefen tydelig bruker vi sjeldent mer enn 48 timer på å finne en selvstendig konsulent til ditt prosjekt.

 

La utvikleren få være en utvikler

Når du så får tak i den ressursen du var på jakt etter, er det viktig å bruke kompetansen riktig. Sett dem til å løse problemene de har spisskompetansen til, ikke la dem drukne i administrative oppgaver.  Det utviklere helst vil jobbe med er produktet, ut mot sluttbruker 

– Det er lite utviklere misliker mer enn å måtte bli kontorets “IT-ekspert”, outlooken din klarer du å sette opp selv . Utvikleren er på plass for at du og ditt selskap skal kunne levere det best mulige produktet, da må de også få rom og lov til å gjøre jobben sin, forteller Svein. 

Teknologisk fleksibilitet er også et viktig punkt for utviklerne. Hvilke verktøy som egner seg til hvilken oppgave er kompetanse utviklerne selv sitter på, og kan oppgaven løses med et språk, rammeverk eller bibliotek de er bedre kjent med, hvorfor ikke la dem løse det der de er best? 

Er det noe utviklerne selv rapporterer at ikke er godt nok i norske selskaper?

– Som oftest handler dette om kommunikasjon. Selskapene er ikke rigget for å ta raske beslutninger i en arbeidsprosess, prosjektene stopper opp og utviklerne mister interessen. De vil ofte være med på å ta beslutninger, spesielt på hvordan løsningen skal bygges, forklarer Erlend. 

 

Selvstendig vs fast ansatt

Det store spørsmålet nå er om du skal lete etter en selvstendig utvikler, eller fast ansettelse. Dette avhenger i stor grad av selskapet, og hvor godt rigget dere er til å ta i mot en ny ansatt. 

– Den digitale modenheten er helt avgjørende for hva man velger, og bør velge. Selskaper som er trygge på intern arkitektur og som eier designet sitt selv, bør vurdere en selvstendig utvikler for deler av arbeidet hvor det er nødvendig med spisskompetanse, forteller Svein. 

Mangler selskapet den interne kompetansen kan en løsning være å bruke en selvstendig utvikler fra Witted for å ta noen gode steg fremover, mens det letes etter en permanent løsning. Det er her Talented sin kompetanse kommer til sin rett. Jo tidligere Talented kobles på, jo bedre. 

– For oss handler det om å komme inn så tidlig som mulig og kunne finne profilen dette prosjektet trenger. Har selskapet prosjektet og budsjetter klart for seg, kan rekrutteringen gå veldig fort. Vi kjenner nettverket vårt godt og finner de som passer de ulike rollene best, avslutter Erlend. 

 

I Witted vet vi akkurat når våre dyktige selvstendige seniorutviklere har ledig kapasitet. Registrer deg i dag, så finner vi kompetansen du trenger i ditt neste prosjekt! 

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.