fbpx
no en

Disse programmeringsspråkene må du kunne nå

22 sep 2023 by Maria Kotaniemi

I mylderet av koder, språk og innovasjoner kan det være krevende å alltid vite hvor energien bør fokuseres. Er det en ny teknologi som burde læres? Har en ny trend tørket støv av et avdanket språk? Eller er du allerede på rett spor?

Årlig samler tech-giganten IEEE inn enorme mengder data til sin rapport om programmeringsspråk. Denne rapporten gir god innsikt i hvilke trender som gjelder å følge med på, og hvor du burde legge litt ekstra arbeidstimer fremover.

Nederlandske Tiobe er også verdt å holde et ekstra øye med. Basert på søk lager Tiobe en månedlig indeks, hvor de måler populariteten til ulike programmeringsspråk.

Søker du nye utfordringer? Vi i Talented hjelper deg å finne drømmejobben eller drømmeprosjektet – helt gratis! Kontakt oss på hei@talented.no eller les mer om våre tjenester.

– Lær deg Python

IEEE åpner sin rapport med å oppfordre alle til å lære seg Python. Språket er mer relevant enn noen gang takket være den eksplosive utviklingen av AI-teknologi. Bibliotekene for integrerte prosjekter og storskala AI-systemer er spesielt relevant, og burde være neste steg etter du har det grunnleggende i Python i fingrene.

For å understreke utviklingen innen AI, løfter Tiobe frem Prolog. Språket har etter 15 år i skyggen av de store igjen har funnet veien til toppen, mye takket være IBMs Watson som er skrevet i nettopp Prolog.

SQL, R og MatLab er fortsatt populære språk og Python sliter med å konkurrere mot deres problemspesifikke egenskaper. Tiobe viser interessant nok til at R faktisk mister noe brukermasse til Python.

Utover dette fortsetter også JavaScript, Java, C og C++ å dominere. IEEE forklarer at dette i stor grad skyldes mengden kode som allerede er skrevet i disse språkene. Faktisk ble JavaScript av Kode24 målt til det mest brukte språket blant deres lesere, tidligere i år. 

Kortvarig popularitet

Trender skifter raskt, og det som er i vinden nå er ikke nødvendigvis det neste år. Cobol er et godt eksempel på et språk som har rast på IEEEs liste det siste året. Fra en sterk syvende plass i fjor, falt de til 34 plass i årets rapport.

Språket fikk en rask oppsving i popularitet etter en voldsom økning i omtale på Twitter, knyttet til USAs planer om å oppgradere eldre systemer. Dette ble et viktig tema under pandemien da arbeidsledigheten i landet skjøt i været, og disse systemene ble satt under et mye høyere press enn tidligere. Etter hvert som tiden gikk falt også interessen for tema, og Cobol falt tilbake på målingene.

Et annet godt eksempel er C#, som på grunn av lanseingen av 9.0 versjonen av språket og Windows 11, har hoppet fra 25. Til syvende plass i årets måling. Det blir spennende å se hvor C# lander på listen til neste år, når omtalen og interessen har dabbet av.

Under kan du lese hele topplisten fra IEEE, og du kan finne hele rapporten her.

Lurer du på om det finnes spennende jobber eller prosjekter for deg der ute? Les mer om våre ledige stillinger eller tilgjengelige prosjekter eller ta kontakt med en av våre agenter i dag for en prat.

Topp 10 fra IEEE Spectrum 2021

1.Python

Objektorientert og en stor del av populariteten kommer fra sammensetningen av biblioteker. Populært å bruke moduler til maskinlæring og vitenskapelig databehandling.

 2. Java

Objektorientert språk som er mye brukt til arbeid med webapplikasjoner. Java er ment å kjøres på virtuelle maskiner, som gjør at det kan kjøres på ulike plattformer uten for mange modifikasjoner.

3. C

Brukes til å kode software når tid og fleksibilitet er viktig. Som for eksempel i innebygde systemer eller databehandling.

4. C++

I bunn og grunn en objektorientert variant av C, men som viste seg å være en god løsning for grafiske brukergrensesnitt.

5. JavaScript

Et skriptspråk som i hovedsak brukes for å legge til funksjonalitet til nettlesere, on-the-fly. Dette gjør det mulig å skape komplekse nettsider.

6. C#

Objektorientert språk laget av Microsoft for utvikling av software for .NET, grunnlaget for mange applikasjoner som kjører på Microsoft eller Azure.

7. R

Et språk og programmeringsmiljø designet for statistisk analyse og datautvinnings applikasjoner.

8. GO

Skapt av Google og har innebygd støtte for programmer som må dele informasjon mens de kjører samtidig på flere kjerner eller maskiner.

9. HTML

Spesialisert språk for å beskrive utseende og innhold på nettsider. HTML blir ofte utvidet ved hjelp av CSS.

10. Swift

Apples nåværende språk for utvikling av iOS og macOS software. Språket er kompatibelt med C, C++ og objektiv C-kode.

Om Talented

Talented ble grunnlagt i 2016 i Finland som et programvareutvikler miljø som prøver å riste i den globale måten å rekruttere utviklere på. Nettverket har over 4000 utviklere og over 150 partnerselskaper. Talented hjelper sine utviklere med å finne nye jobber, gruble på videre karrierevei, finne prosjekter og bli gründere helt gratis. Bli en del av nettverket!👇

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.