fbpx
no en

Lønnsnivå for utviklere i Norge 2021

03 jun 2023 by Maria Kotaniemi

De siste årene har de største snakkisene i IT-sektoren vært både mangel på eksperter, og lønnsnivået for software utviklere. I løpet av de litt over fire årene siden starten av Talented, har vi møtt tusenvis av utviklere og snakket med nesten alle om lønn. De fleste utviklerne vi møtte har jobbet på de mest prestisjefylte arbeidsplassene i Norge i rollen som seniorutvikler. På den andre siden har vi samtidig snakket med hundrevis av arbeidsgivere i IT-bransjen, alt fra startups til børsnoterte selskaper. Diskusjoner på begge sider av bordet holder oss informert om lønnsnivå og ambisjoner fra senior software utviklere, samt hvordan og på hvilke premisser lønnen blir bestemt. 

Se også bloggposten Lønnsnivå for utviklere i Norge 2023

Hvordan bestemmes lønnen?

Lønn er et gebyr for arbeidet som utføres av en person og verdien det genererer for selskapet. Med andre ord er lønn alltid berettiget. Den fastsettes på bakgrunn av mange forskjellige faktorer, blant annet hva slags selskap en jobber i. 

Les mer om hvilke faktorer som påvirker lønnen til software utviklere.

Konsulentselskaper

Noen av de mest prestisjefylte konsulentselskapene i Norge inkluderer TietoEvry, Arribatec AS, Sopra Steria, Cognite, Itera, Knowit, Bouvet. De bygger digital virksomhet for kundene sine, og mottar kompensasjon for timene som brukes på prosjekter. Timeprisen for en erfaren utvikler ligger rundt 1200 NOK, timeprisen for en spesialist kan være nær 1800 NOK.

For eksempel, for en softwareutvikler som tjener 50 000 NOK per måned, vil en lønn med utgifter bety en kostnad på ca 65 000 NOK for selskapet (bruttolønn * 1,3, som omtrent inkluderer kostnadene forbundet med å betale lønn). Drifts- og administrasjonskostnader, fra lokaler til salg, blir inkludert, noe som vil øke kostnadene betydelig. Spesielt i de ovennevnte selskapene hvor arbeidet er førsteklasses, er også denne delen av kostnadene relativt høy. Som konsulent jobber du imidlertid hovedsakelig i kundens lokaler, noe som kan være frustrerende når du fremdeles må bidra til din arbeidsgivers luksus og underholdning på kontoret hvor du sjelden tilbringer noe tid.

Produktselskaper

Produktselskaper, dvs. selskaper som bygger og selger egne produkter, er i teorien det eneste miljøet der det er mulig å tjene store penger. Vellykkede produktselskaper inkluderer Cognite, Neptune Software og Meltwater. Utviklere bygger disse produktene som distribueres og selges over hele verden, som gir stort potensiale med tanke på lønnsomhet. Men programvareutvikleres lønn i disse selskapene er for det meste satt, istedenfor å være parallell med suksessen av selskapets virksomhet.

Lønnsnivå for utviklere i Norge 2021

Bruttolønnen for erfarne software utviklere er mellom 650 000 NOK og 850 000 NOK. Erfarne senior utviklere har ofte oppgaver som innebærer ansvar når det gjelder design eller teamledelse. 

Utviklere kan tjene over gjennomsnittet ved å ha ansvar for kundeservice, og lønnen delvis er basert på prestasjon. Prestasjonsrelatert lønn er en modell der en del av lønnen er knyttet til jobben som er gjort, for eksempel den ansattes personlige fakturering. Prosjekter som selges til en høyere timepris, genererer flere kroner, ikke bare for selskapet, men også direkte til den ansatte i form av høyere månedslønn. Hvis den ansatte derimot er mye borte fra jobb eller klienten ikke er forberedt på å betale for kompetansen, vil den prestasjonsrelaterte lønnen reflekteres i et lavere lønnsbeløp enn gjennomsnittet.

Eksempler på forskjellige prestasjonsrelaterte lønnsmodeller i norske IT-selskaper

Fixed NOK 35 000/mnd + 10% av personlig fakturering
NOK 35 000 + NOK 950/t * 150t * 10% = NOK 49 250
NOK 35 000 + 1100/t * 150t * 10% = NOK 51 500

Fixed NOK 30 000/mnd + 10-20% av personlig fakturering
NOK 30 000 + 950/t * 150t * 10% = NOK 44 250
NOK 30 000 + 1100/t * 150t * 20% = NOK 63 000

Ved prestasjonsrelatert lønn påvirker den ansattes erfaring og kompetanse lønnen sterkt. Kunder er vanligvis villige til å betale mer for erfarne programvareutviklere, og mer erfarne ansatte har en tendens til å ta en høyere andel.

Les mer om timepris og prestasjonsrelatert lønn.

Grunnlønn i norske IT-selskaper

Når det gjelder mer tradisjonell godtgjørelse, er mengden penger tjent av medarbeideren direkte korrelert med fordelen som genereres for selskapet. Mer uerfarne utviklere tjener mindre penger, og de med designansvar tjener mer. Grovt sett har vi identifisert følgende lønnsøkninger etter erfaringsnivå:

Junior utvikler:  450.000 – 600.000 NOK
Utvikler: 550.000 – 700.000 NOK
Senior utvikler: 650.000 – 850.000 NOK
Architect/Lead Developer: 700.000 – 950.000 NOK

Utenfor området rundt hovedstaden er lønnsnivået noen tusenlapper mindre. 

Det er selvfølgelig unntak, og selv i Norge kan du finne noen få SuperCoders™ med en månedlig inntjening på mer enn 100 000 NOK. Men hvis det nåværende lønnsnivået ditt faller under disse områdene, kan det være aktuelt å ta opp saken med selskapet eller finne en ny jobb.

I Norge oppveier høye skattesatser effektivt fordelene ved høyere kontantlønn. Imidlertid er det bare misvisende å snakke om kontantbelønning, spesielt når det gjelder de mest prestisjefylte arbeidsgiverne, ettersom mange av disse selskapene tilbyr sine ansatte mange forskjellige fordeler med pengeverdi.

I våre samtaler med utviklere, i stedet for lønn, tar vi sikte på å fokusere på utviklerens drømmer og aspirasjoner, og dermed finne den morsomste og mest komfortable jobben for søkeren. Du kan imidlertid øke ditt eget lønnsnivå ved for eksempel å lære deg nye ferdigheter gjennom en hobby, forfølge en senior- eller hovedrolle eller bytte selskap.

Les også:
Våre beste tips til å lande drømmejobben

Hva er dine behov og kriterier for ditt neste karrieresteg? Fortell oss, og en av våre Agenter vil finne drømmejobben eller -prosjektet, helt gratis.

Finn din drømmejobb


Talented ble grunnlagt i 2016 i Finland som et programvareutvikler miljø som prøver å riste i den globale måten å rekruttere utviklere på. Talented hjelper sine utviklere med å finne nye jobber, gruble på videre karrierevei, finne prosjekter og bli gründere helt gratis. Bli en del av Talented Community!👇

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.