fbpx
no en

Hva gjør en webutvikler? Vi gir deg en innføring i teknologi og språk

04 jun 2023 by Maria Kotaniemi

Webutvikler-verden er et mylder av forskjellige fagområder og programmeringsspråk. Vi vet hvor overveldende det kan være å sette seg inn i. På den ene siden kan det være flytende grenser over de forskjellige disiplinene, på den andre kan de snakke helt forskjellige språk. Her får du en innføring i hva de forskjellige fagdisiplinene innebærer så du forhåpentligvis kan bygge deg et tydeligere bilde over hva du trenger for å finne rett kandidat til dine behov.

Webutvikler er et samleord for alle fagdisipliner som utvikler nettsider, programmer og apper. Vi deler det hovedsakelig i frontend, backend og fullstack. 

Det er viktig å huske at programmeringsspråkene, rammeverkene og bibliotekene kan være svært forskjellig. Derfor må du passe på å ikke alltid forvente alt i én og samme person. 

Trenger du webutviklere? Vi har over 2000 prekvalifiserte Talenter i vårt nettverk.

 

Frontend webutvikler 

Hver nettside har en hel del arbeid bak seg av mange forskjellig type utviklere. Det du ser på en nettside er en blanding av frontend utvikleren og UX/UI designerens arbeid. Nettsider og apper er bygget på et mangfold av lag; struktur, data, design, innhold, interaktivitet. Skapelsen av funksjonalitet av disse på klientsiden er frontend utviklerens jobb. 

Ansvarsområdene til en frontend utvikler ligger som sagt i alt du ser; produksjon, vedlikehold, oppdatering og testing av hjemmeside. Dette gjøres ved å programmere ut designerens konsept med HTML, CSS og JavaScript, og tilpasse brukeropplevelsen (UX/UI). Det er frontend utviklerens jobb å passe på responsivt design så alt ser bra ut på alle flater. Ofte får de også ansvar for enkelte ting som er tilknyttet backend, for eksempel API og database. APIer (application programming interface) er det som definerer hvilke handlinger som kan gjøres og hvordan. 

Frontend tech

Det er et stort mangfold av språk, rammeverk og biblioteker å sette seg inn i. Derfor nevner vi kun utvalgte programmeringsspråk som ligger til grunn for rammeverkene og bibliotekene. 

  • HTML og CSS: HTML (Hypertext markup language) lager skjelettet til nettsiden og CSS (Cascading style Sheet) gir en god visuell presentasjon. Disse lar deg utvikle nettsider alene.
  • JavaScript: JavaScript (JS) bygger funksjonalitet og gjør nettsiden spennende og interaktiv. Facebook og Gmail er et godt eksempel på god bruk av JavaScript. JavaScript har et mangfold av kompatible biblioteker og rammeverk under seg som gjør kodingen enklere og mer effektiv.

Andre typiske stikkord for frontend utviklere kan for eksempel være AngularJS (JavaScript), Angular (TypeScript), Bootstrap, React, jQuery, Vue.js osv.

Backend webutvikler

Backend utviklere er ansvarlig for det underliggende, “usynlige” grunnlaget for hvordan nettsiden, appen eller programmet fungerer. Eksempelvis knytter de sammen servere hvor dataene er lagret til skjemaer som brukeren fyller ut, kobler siden til andre nettsider eller systemer via APIer, eller ser til at nettsiden eller programmet tåler nok trafikk. 

Backend tech

JavaScript kan omtales som moderskipet i webutvikling fordi det brukes av de fleste og er en stor favoritt hos rundt 70% av utviklere. Vær oppmerksom på at Java og JavaScript er to svært forskjellige ting, men at begge kan benyttes av backend utviklere (Java brukes sjeldent i frontend-verden). Igjen vil jeg påpeke at det er et stort mangfold av språk, rammeverk og biblioteker å sette seg inn i. Derfor nevner vi kun utvalgte programmeringsspråk som ligger til grunn for rammeverkene og bibliotekene. 

Mesteparten av backend programmeringsspråk er brukbare til å utvikle funksjonaliteten i det meste, fra nettsider til applikasjoner. Her avhenger det i hovedsak av hvilke språk utvikleren selv foretrekker og er trent i. Noen av de mest utbredte programmeringsspråkene for backend utviklere er:

  • JavaScript
  • Java
  • Python
  • C#

Andre typiske stikkord for backend utviklere kan for eksempel være .NET, C, C++, Node, Objective-C, Ruby on Rails (Ruby), JSON, PHP osv.

En del webutviklere kan både frontend og backend. Dette bringer oss til den siste hovedtypen av utviklere, fullstackeren. 

Fullstack webutvikler

En fullstack utvikler mestrer både frontend og backend, ofte i tillegg til DevOps. Fullstackere skal se helheten, fra å sette opp en hjemmeside til å vedlikeholde SAP-systemet. Altså alt fra brukeropplevelse (frontend), til hvordan nettsiden fungerer og hvor og hvordan dataene lagres (backend). 

DevOps

Kjernen i DevOps er bruken av forskjellige verktøy for å følge en hel prosess fra koding, bygging, testing, preprod, publisering, konfigurering og oppfølging. Derfor må fullstackere som også er DevOps ha kunnskap i og god forståelse for et mangfold av programmeringsspråk og rammeverk. 

Det er altså fullstackere du skal oppsøke for å løse et helt prosjekt på egenhånd.

Oppsummering

Grovt forklart ligger de store forskjellene rett og slett hvor i prosessen eller hvilken side av programmet webutvikleren jobber i. I all hovedsak er det disse smarte hodene som lager alt vi ser på skjermene våre, hvordan det interagerer seg i mellom og hvordan vi interagerer med det. 


Har du spørsmål om hva slags type kompetanse du trenger for å dekke dine behov? Ta kontakt eller bli en del av vårt nettverk!👇

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.