fbpx
no en

Ifølge SSB var gjennomsnittlig utvikler lønn 723 000 kr i 2019. Vi har tatt en titt på gjennomsnittlig lønnsnivå i software bransjen for programvareutviklere på tvers av fagområder og utdanningsnivå. Det er naturligvis forskjeller som avhenger av flere faktorer, blant annet disse: 

  • Utdanningsnivå
  • Spesialisering
  • Erfaringsnivå
  • Sektor

Samtidig kan vi melde ifra om at kjønnsfordelingen er skjev, i vår bransje som i de aller fleste andre. Med utgangspunkt i tall fra SSB er det beklageligvis forskjell hvor menn tjener henholdsvis 8% mer enn kvinner. Men, den totale økningen i prosent har vært omtrent lik og stabil på tvers av kjønn. 

Hva påvirker lønnen til utviklere?

Utdanningsnivå 

Arbeidstakere med høyere utdanningsnivå med en mastergrad i baklomma tjener i snitt 12% mer enn utviklere med en bachelorgrad. Etterutdanning kan derfor være lurt og fordelaktig på lang sikt, men husk at utdanningsperioden ikke er spesielt lønnsom underveis. 

Spesialisering

Enkelte spesialiseringsområder er mer attraktive enn andre. Kode24 gjennomførte en undersøkelse med svar fra 531 utviklere med en gjennomsnittsalder på 32,6 år og ulik spesialisering. Der ser vi at devops og administrative stillinger tjener best med en årslønn på henholdsvis 817 433 kr og 827 631 kr. 

Frontend- og fullstack lønn ligger nederst med en differanse fra toppen på rundt 172 000 kr. Backend, programvare- og app utviklere ligger midt mellom og har en årslønn på rundt 700 000 kr. 

Men, det er høy etterspørsel av flinke frontend utviklere, så det kan utvilsomt lønne seg å ha dette i bakhånd for å sikre seg en spennende stilling eller prosjekt.

Erfaringsnivå

Jo nærmere du kommer 50, dess nærmere kommer du millionlønn. Ikke sjokkerende tjener senior utviklere med høyere erfaringsnivå mer enn en junior. Tall fra Tekna viser at de med 5-9 års erfaring tjener cirka 20% mer enn de med 0-4 års erfaring. 

Sektor

Til slutt ønsker vi å trekke frem sektor som den siste faktoren som påvirker utvikler lønn. Tekna viser at junior arbeidstakere i privat sektor tjener opptil 12% mer enn i tilsvarende offentlig stilling. Arbeidstakere i privat sektor med 20+ års arbeidserfaring har en lønn på opptil 37% mer enn de i offentlig sektor. Derfor bør du utforske mulighetene i det private markedet. 

Talented har partnerselskaper i både privat og offentlig sektor med spennende stillinger og prosjekter. Vårt fokus er at du skal nå dine ambisjoner og drømmer, så vi kan hjelpe deg med blant annet å finne riktig lønn. Sammen finner vi ditt neste steg på din karrierevei.

Ser du etter fast jobb? Sjekk ut våre ledige stillinger! Har du flere spørsmål om lønn til utviklere, eller vil du diskutere andre ting? Ta kontakt på erlend@talented.no.


Talented ble grunnlagt i 2016 i Finland som et programvareutvikler miljø som prøver å riste i den globale måten å rekruttere utviklere på. Nettverket har over 2000 utviklere og over 150 partnerselskaper. Talented hjelper sine utviklere med å finne nye jobber, gruble på videre karrierevei, finne prosjekter og bli gründere helt gratis. Bli en del av nettverket!👇

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.