fbpx
no en

Hvordan få seg jobb? Her er våre beste tips

27 apr 2020 by Maria Kotaniemi

Vi vil fortelle deg en hemmelighet; hvordan få jobb – hvilken som helst eller drømmejobben. Det er noe forarbeid du må gjøre og noen taktikker for å styre intervjuet til å fokusere på det som betyr noe. Misforstå meg rett, det er viktig å forstå hva slags hobbyer du har og hvorfor du elsker hunder. Veldig viktig. Men det er ikke det som er avgjørende til syvende og sist.

Tre ting du må tenke på før du går på et jobbintervju

  1. Få en dyp forståelse av hvilke problemer selskapet står ovenfor (A)
  2. Hvor selskapet er på vei og hva de ønsker å oppnå (B)
  3. Bygg en bro fra A til B

 

Forstå problemet

Mange av metodene for å søke på jobber, og hvordan få jobb, er ganske like på tvers av bransjer.

Børsnoterte selskaper og forberedelse til møtet

Hvis du ønsker deg en jobb i børsnoterte selskaper er forberedelsene betydelig enklere. Disse selskapene forteller mye om seg selv på nett. Sjekk ut nettsiden og se etter siden for investorer med årlige rapporter. Disse rapportene ser gørrkjedelige ut, men er gull hvis du ønsker jobben. Åpne dem, finn frem penn og papir og forbered deg på å gjøre skikkelig Sherlock Holmes-arbeid. Du bør finne ut av to ting: (A) problemene selskapet står ovenfor, og (B) selskapets mål.

Alle rapportene er fulle av gode prestasjoner og mål. Du bør hoppe over det meste, men skrive ned de viktigste målene. Så skal du finne og liste opp problemene selskapet står ovenfor. Vi går vanligvis gjennom alle rapportene fra de siste årene for å lage en god liste. Ved å sjekke flere rapporter får du også et overblikk over om, og hvordan selskapet har klart å løse problemene.

Tips til tidsparing: Du kan bruke Talent Agenten din til å gjøre mye av undersøkelsene. Spør Agenten: «Hva er hovedproblemene selskapet står overfor nå?» og «Hva er de viktigste målene selskapet har for de neste 18 månedene?». Jobben vår er å hjelpe deg med å få den jobben du ønsker.

Superboost intervjuet med forberedelser

Det første møtet med et selskap som ansetter er vanligvis med en rekrutterer. Hvis du har gjort hjemmeleksene dine bør du ha en liste med problemer og mål. (Hint: kategoriser i to forskjellige segmenter: problemer i en boks og mål i en annen). Den andre tingen du bør gjøre på forhånd er å lage en liste over problem-spørsmål. Sjekk ut listen over problemene (A), ta deg en time til å skrive ned alle spørsmålene som hjelper deg med å definere og forstå dagens situasjon.

Eksempel til problem-spørsmål: «Hei, jeg la merke til noe fra den årlige rapporten at dette segmentet ligger bak målsettingen. Hva er hovedgrunnen til dette?». Problem-spørsmål er VANSKELIG å finne på i intervjusituasjonen, og folk har en tendens til å vandre vekk fra problemene til å heller snakke mer om det gode, mål og ambisjoner. Ikke følg etter før du vet hvor selskapet står akkurat nå. A-til-B, ok? Du vil ikke få en god forståelse for dagens situasjon hvis dere bare prater om den lyse fremtiden.

Du er nå superboostet: Du har gjort hjemmeleksene dine, listet opp ting om situasjonsbildet og mål, og du har med deg en liste med problem-spørsmål. Penn og papir er dine våpen i møtet.

 

Hvordan vinne hjerter

Først av alt, les deg opp på alt om «hvordan få jobb»: Hvordan du skal kle deg, håndhilse og holde øyekontakt. Eller ikke. Det er opp til deg. Vi bryr oss ikke så mye om det. 

Det som betyr noe nå er hvordan du styrer samtalen. Etter halloer og her er kaffen din og takk for at du vil møte oss, bør du få en agenda for møtet. Pass på at dine emner kommer inn på agendaen også. Det er veldig viktig å tenke at intervjuer er et likestilt møte mellom to sider. Ikke tenk på det som et tradisjonelt «de spør og du svarer»-type event.

Fortell at du er veldig interessert i stillingen og at du derfor har forberedt deg, og at det er to ting du vil få ut av dette møte:

  1. Hvor er selskapet/teamet akkurat nå og hva er de mest bekymringsverdige utfordringene
  2. Hva er de viktigste målene for selskapet/teamet for de neste 18 månedene

Spør om dere kan starte med å gå gjennom hva stillingen innebærer. Bare for å være på samme side om hva som må gjøres i stillingen. Ta frem pennen og papiret ditt, og skriv ned notater og svar. Det vil forbedre (A) og (B)-listen din eller til og med skape et helt nytt perspektiv. Når intervjueren snakker om problemene, spør hva slags implikasjoner disse vil ha (hvis du ikke klarer å løse di, hva er det verste som kan skje). Når du har et klart situasjonsbilde og syn på hva som må gjøres, gjenta det til intervjueren. Sjekk at du har forstått det riktig og at dere deler samme syn.

Dersom du fremdeles er interessert i stillingen er dette tiden for å skinne og vise din magi.

 

Bygg broen fra A til B

Denne delen er vanskeligst å generalisere. Vi har jobbet med IT-selskaper og IT-prosjekter i rundt 10+ år. De fleste problemene er derfor relatert til denne sektoren, det er den sannsynligvis for deg og. Dersom du er utvikler, er problemene du vil løse tech-relatert. Hvis du jobber med prosjektledelse vil problemene mest sannsynlig ha noe å gjøre med lederskap og å få ting gjort.

Vi bruker verktøyene vi har i verktøykassa for å løse problemer, og det er her du vil bruke din kunnskap for å få selskapet fra situasjonen de er i i dag til hvor de skal være. Fra A til B, som vi har vært gjennom. Dette er en mye bedre måte å vise dine kunnskaper enn å liste opp gudsforlatte prosjekter du gjorde for ti år siden, eller de siste fem årene med Java, eller de siste to årene med Growth Hacking. Sannheten er at de bare spør om dette for å forstå om du kan få jobben gjort.

Vis dem at du kan. Vis veien til en lysere fremtid. Få dem til å forstå at du er her for å hjelpe. Siden det aller meste gjøres i team er det teamarbeid å oppnå mål. Men dette er din innsikt og dine forslag til hvordan du kan nå målene deres.

 

Oppsummering

Oppramsing av Aer og Ber, og å bygge broen fra A til B, fungerer ikke alltid. Det er som salg, noen ganger vinner du, andre ganger ikke. Men å gjennomføre intervjuer på denne måten vil likevel forbedre oddsene dine, uten tvil.

Det du gjorde er å legge inn en innsats til å finne ut hva selskapet faktisk gjør, og deres hovedproblemer og mål. Du har forberedt deg på en diskusjon så dere kan få mer gjort enn bare å bli kjent med hverandre. Du har lagt fokuset der det bør være; hvordan oppnå suksess for selskapet. Du har gitt de en idé, eller til og med en løsning til hvordan de kan nå målene sine. I det minste har du skapt en god diskusjon. Forhåpentligvis har alt arbeidet ditt hjulpet deg med å lande drømmejobben eller komme videre til neste fase av diskusjonen.

 

Hvis du seilet rett inn i lønns- og kontraktsforhandlinger, kan du sjekke ut denne posten om hva utviklere (og andre) kan be om. Har du flere spørsmål om hvordan få jobb? Ta kontakt med oss på erlend@talented.no.


Talented ble grunnlagt i 2016 i Finland som et programvareutvikler miljø som prøver å riste i den globale måten å rekruttere utviklere på. Nettverket har 1900 utviklere og over 150 partnerselskaper. Talented hjelper sine utviklere med å finne nye jobber, gruble på videre karrierevei, finne prosjekter og bli gründere helt gratis. Bli en del av nettverket!👇

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.