fbpx
no en

Fem tips til rekruttering i dagens situasjon

21 apr 2020 by Maria Kotaniemi

Vi lever i en situasjon ingen kunne forutsett. Derfor bør denne teksten og alle rådene som gis her, tas med en klype salt. Forhåpentligvis kan vi gi deg et nytt perspektiv på rekruttering generelt.

Human tilnærming til rekruttering

Kommunikasjon har alltid vært nøkkelen, og det er viktigere nå enn før. Alle er litt nervøse fordi ingenting føles sikkert. Derfor må en aggressiv tilnærming til rekruttering unngås. Spesielt teknisk rekruttering som har vært et marked med sterk konkurranse der det å skyve grensene har gitt resultater, men det er ikke lenger den rette veien å gå. Du oppnår resultater ved å lytte, forstå og være human. Nå er tiden inne for å gjøre en forskjell og være den som lytter. Da vil du og ditt selskap være de som ligger i kandidatens bevissthet når den tid kommer.

Gi rekruttering tid og rom

Selv om rekruttering senker farten og alle tenker på effektene av Covid-19 krisen, vil ting normaliseres til slutt. Hvis du tenker på fasene i rekrutteringsprosessen, er det kun fasen hvor kontrakten signeres som er annerledes. Du kan naturligvis ikke be folk til kontoret for å «føle på stemningen» i ditt selskaps «unike kultur», men du kan øke volumet av remote intervjuer og lunsj-samtaler. Bare snakk med folk og bli kjent med dem. La kandidatene bli kjent med deg og sine potensielle fremtidige kolleger, og sett rekrutteringen på hold. Gjør gode ting, vær lett tilnærmelig og la rekruttering ligge til tiden er inne.

Ikke fokuser på situasjonen – alle vet allerede

Det går an å få for mye informasjon, og folk er eller vil bli lei av alle Covid-19 relaterte diskusjoner. Det blir tatt opp hele tiden, over alt. Kanskje diskusjoner relatert til rekruttering kan være en trygg havn fra det hele?

Innse fakta, kommuniser den pågående situasjonen, så gå videre til andre ting. Fokuser på det som er relevant i det lange løp, og drømmene, ambisjonene og ferdighetene til kandidaten. Pandemien vil gå over. Å gjøre alle lykkeligere på jobb vil ikke gå over – mer tvert i mot.

Fokuser på tidslinjen og tilpass deg

Alle gode rekrutterere har alltid være veldig transparente rundt rekrutteringsprosessen og hva som vil foregå i hver fase. Det er enda viktigere nå fordi du må være i stand til å tilpasse deg siden ting endres fort. Det var ingen som kunne forutsett at hele verden ville blir stengt ned for ett år siden, eller at kandidater ikke kan hentes inn utenfor egne landegrenser. Pass på at alle kandidater vet hvordan de kan kontakte deg og vica versa. Påpek at alt du gjør er basert på den beste kunnskapen og at ting fremdeles kan forandres. Ikke lov noe du ikke kan holde (noensinne, ikke bare i tider som dette). Disse type skuffelsene slår hardere til nå enn i en vanlig situasjon.

Alle er forskjellige og du kan ikke vite alt

Prøv å unngå antakelser, og vær forsiktig. Du kan rett og slett ikke vite hva kandidaten går gjennom, og alle reagerer forskjellig i stressende situasjoner. For noen kan dette være en sjanse til å gjøre noe nytt og ta mer tid til seg selv. For andre kan det være veldig utfordrende tider og et jobbytte vil bare være nok en ting som bidrar til stress. Ikke anta at alle håndterer situasjonen likt. Derfor er et fokus på hva ditt selskap kan tilby rette veien å gå. Deretter kan du spørre hva kandidaten vil snakke om og om han eller hun har noen spesielle problemer, utfordringer eller idéer han eller hun vil snakke om.

For å summere og svare på spørsmålet i overskriften; nå er et godt tidspunkt for rekruttering, men det er noen ting som behøver ekstra oppmerksomhet. Dette er ikke tiden for raske avgjørelser. Vær human, kommuniser åpent og husk at ting vil bli bedre.

 

Hvis du ønsker å vite mer om disse punktene vil vi gjerne diskutere det med deg. Kontakt oss på erlend@talented.no eller bli en del av Talenteds nettverk!


Talented ble grunnlagt i 2016 i Finland som et programvareutvikler miljø som prøver å riste i den globale måten å rekruttere utviklere på. Nettverket har 1900 utviklere og over 150 partnerselskaper. Talented hjelper sine utviklere med å finne nye jobber, gruble på videre karrierevei, finne prosjekter og bli gründere helt gratis. Bli en del av nettverket!👇

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.