fbpx
no en

Hvordan kan utviklere sikre seg mot lavkonjunktur?

22 sep 2023 by Maria Kotaniemi

Økonomien har vært i oppsving siden tidenes morgen og vil fortsette med det i fremtiden. Men hvordan kan utviklere sikre seg mot lavkonjunktur i mellomtiden? Her er en kort liste over hva du som programvareutvikler kan gjøre.

Alt du kan

Det er en kompleks oppgave å måle ferdighetene til en utvikler. For enkelhetens skyld kan en programmerers kunnskap tenkes å bestå av flere, mindre stykker (a.k.a. klasse eller modul 🥳).

monipuolista osaamisesi

Du kan bygge på kunnskapen din ved å fokusere på én spesifikk teknologi (for eksempel PostgreSQL), eller ved å lese deg opp på et bredere fagområde, for eksempel relasjonsdatabaser.

miten ohjelmistokehittäjä suojaa itsensä taantumalta

Måten du vil lære på er helt opp til deg. Velg den metoden som fungerer best for deg. Noen lærer best av video, andre foretrekker tekstmateriale. Det viktigste er at du lærer så effektivt som mulig. Dette er litt annerledes når du finner noe interessant å dykke ned i, i ditt eget tempo. Dette krever målrettet studie. Nå handler det om å holde seg relevant i arbeidsmarkedet.

En person med lang erfaring og bred kunnskap om forskjellige software teknologier og programmeringsmetoder er alltid ettertraktet. Det dukker stadig opp nye programmeringsspråk og frameworks. Hvis du har god grunnleggende kunnskap i software arkitektur og algoritmer, vil det sannsynligvis gå kjapt å lære seg nye ting. Når CV-en din inneholder moderne frontend, allsidig backend og relasjonell database-kompetanse, vil du sannsynligvis gå glipp av en spesialist med en TypeScript / React / NodeJS / MongoDB-kombinasjon.

Evaluer den økonomiske situasjonen til arbeidsgiveren din

Overvåk situasjonen til arbeidsgiveren din i markedet, og sammenlign den med konkurrenter og bransjen som en helhet. Hvis det er tilgjengelig, kan du også lese analysene skrevet av selskapet selv.

Følg tegnene på en forverret økonomisk situasjon: Vil opplæring bli avlyst? Kan jeg delta på konferanser? Du kan også snakke med folk i firmaets egne salgsavdeling om hvordan salget går.

Hvis du ser lusa på gangen og utsiktene for selskapet er dårlige, kan det være lurt å vurdere starten på en ny jobbsøkingsprosess

Utvikle merkevaren din

Kjennskap er definitivt en fordel i arbeidsmarkedet. Det betyr ikke at kjennskapen til deg skal være på nivå med Bjarne Stroustrup eller John Resig. Det holder å bli kjent i din by som spesialist på ett bestemt felt.

Fortsett å vær aktiv på de kanalene hvor du kjenner deg mest komfortabel (LinkedIn, Twitter, Reddit…). Gjør de tingene du gjør fra før, men gjør dem oftere og mer synlig. Hvis du for eksempel poster smarte ting i lukkede grupper som WhatsApp, bør du også poste det på offentlige kanaler.

Jobb med å skape verdi for følgerne dine. Hvis du retweeter bør du skrive en egen kommentar til tweeten.

Ikke sett deg fast i detaljer som hvordan bloggen din skal se ut. Det vil antageligvis ikke være noen lesere der de første månedene uansett. Utholdenhet er nøkkelen til å skrive en blogg. Begynn å skrive og publisere, og tenk på utseende først etter seks måneder.

kehitä omaa brändiäsi

Åpne i Twitter

Delta i open source-prosjekter. Hvis du ikke vet hvor du skal starte, kan du for eksempel poste eller validere bugs. 

Å bare være til stede er en veldig god måte å bygge din egen merkevare på. Ta kontakt med lokale tech-miljøer og arrangører av events, og hold foredrag. Lag gode, tydelige filmer. Øv på generell praksis med venner og be om ærlig feedback.

Bygg et økonomisk skjold

Nå er den beste tiden for å bygge et økonomisk skjold. Tidsmaskiner kan ikke bestilles fra Amazon eller Web Store enda.

Spar opptil 6-12 måneders utgifter og putt dem på en konto så du kan ta de ut når du vil. Dette er også kjent som «Fuck you money». Begrepet betyr at du kan slutte i jobben i dag og ha nok penger i bakhånd til å bruke litt tid på å finne din neste jobb.

Begynn å investere i aksjefond. Velg passive indeksfond med lave kostnader og tilstrekkelig økonomisk diversifisering. Automatiser dette så langt det går og sjekk investerings statusen din om 10 år. Når du investerer i aksjefond er fenomenet «interest on interest» (interesse for renter) en av dine aller beste venner.

 

Hvis du ønsker å vite mer eller har flere synspunkter rundt hvordan utviklere kan sikre seg mot lavkonjunktur vil vi gjerne diskutere det med deg! Kontakt oss på hello@talented.no eller bli en del av Talenteds nettverk!


Talented ble grunnlagt i 2016 i Finland som et programvareutvikler miljø som prøver å riste i den globale måten å rekruttere utviklere på. Nettverket har 1900 utviklere og over 150 partnerselskaper. Talented hjelper sine utviklere med å finne nye jobber, gruble på videre karrierevei, finne prosjekter og bli gründere helt gratis. Bli en del av nettverket!👇

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.