fbpx
no en

Hva kan utviklere be om under et jobbintervju

31 mar 2023 by Maria Kotaniemi
Utviklere har de siste årene blitt noen av de mest ettertraktede Talentene. Selskaper i alle størrelser, fra de største aktørene til de yngste startups søker etter flinke utviklere. Økende digitalisering og konkurranse fra små, nye aktører har skapt et sterkt behov for god teknisk kompetanse i alle industrier. 

Utviklere har de siste årene blitt noen av de mest ettertraktede Talentene. Selskaper i alle størrelser, fra de største aktørene til de yngste startups søker etter flinke utviklere. Økende digitalisering og konkurranse fra små, nye aktører har skapt et sterkt behov for god teknisk kompetanse i alle industrier. Selv om det er bra med flere jobbintervju, har denne utviklingen også sine negative sider.

Selskapenes voldsomme konkurranse gjør at utviklere får irrelevante meldinger, ukentlige forespørsler og blir nedringt av rekrutterere. Listen er lang. Men! Mangelen på flinke utviklere setter deg i en fordelaktig posisjon. Så, hva kan du som en ettertraktet, høyt verdsatt utvikler spørre om under ditt neste jobbintervju?

1. Plan for personlig utvikling

Vi bytter ofte jobb for personlig og profesjonell utvikling, utviklere er inget unntak. På samme måte som software bransjen, utvikles du i stor grad gjennom interessante prosjekter og læring av flinke kolleger. Dersom personlig utvikling er en av dine viktigste grunner til å bytte jobb, bør du sjekke hva de kan tilby når du er på jobbintervju.

2. Videreutdanning

Det er viktig å tenke over utgiftene når det kommer til å lære seg nye ting, både tid- og pengemessig. Mange av de mest interessante arrangementene og kursene koster penger. Derfor er det viktig å spørre om hva din potensielle arbeidsgiver er villig til, og har mulighet til å investere i din utvikling. 

3. Lønn

Vår erfaring tilsier at utviklere får betalt rundt 50 000-60 000 NOK per måned i Norge avhengig av arbeidsoppgaver og erfaring. Software arkitekter og ledelse/CTO-roller er bedre betalt, og varierer fra 70 000 til 80 000 NOK per måned. 

Lønnsforhandlinger kan være vanskelig og skremmende. Hvis du ber om for mye kan du miste muligheten. Hvis du ber om for lite vil det ta lang tid før du når lønnsnivået til andre utviklere i selskapet. For å gjøre det enklere anbefaler vi å direkte spørre hva dine fremtidige kollegaer og andre utviklere i selskapet tjener. 

Dersom lønn er din største motivasjon for å søke ny jobb, kan du med fordel vurdere en karriere som frilanser. Som en frilanser vil du være utsatt for de samme risikoene som andre entreprenører, men du kan, og mest sannsynlig vil, tjene mer. 

4. Ferie

Det er alltid smart å snakke om ferie under et jobbintervju. Ingenting er kjipere enn å være den eneste på kontoret i juli. Samtidig, hvis du vil ta et par uker fri hver vinter for å stå på ski, bør du sjekke arbeidsgivers policy om arbeid rundt sommerferien. Vanligvis roer det seg i bransjen på sommeren og det kan være utfordrende å finne nok arbeidsoppgaver. 

Du bør også spørre om prosedyrer for overtidsarbeid, om timene blir utbetalt i lønn eller ekstra fridager. 

5. Generelle fordeler

Laptop / telefon

Det er fremdeles arbeidsplasser hvor andre bestemmer hvilket utstyr du skal ha. Ofte er disse forenelig med selskapets policy, men møter ikke dine tekniske behov. Dette skjer altfor ofte hvor selskaper har eksisterende kontrakter. 

Ikke godta unnskyldningene! Trenger du som utvikler virkelig hjelp av IT-avdelingen? Vær klar på hva slags hardware og software du trenger for å gjøre jobben din. Dårlig utstyr vil påvirke ditt arbeid daglig

Internett

Leser du e-post på fritiden? Må du svare? Du kan be din potensielle fremtidige arbeidsgiver om internett til hjemmebruk. 

Signeringsbonus

I tillegg til rekrutteringsbonus, tilbyr noen selskaper signeringsbonus til nye ansatte. Spør om du kan få signeringsbonus dersom du ender opp med å akseptere tilbudet. 

 

Andre fordeler du kan diskutere i jobbintervju
  • Full tilgang til firmabil for bilentusiaster
  • Boligstønad dersom du flytter for jobben
  • Barnevakt til å ta vare på sykt barn (tilgjengelig hos mange selskaper allerede, supert for de med familie!)
  • Bonus avhengig av selskapets profitt (brukes i mange selskaper)
  • Delt eierskap (brukes spesielt i startups)
  • Årlig lønnsøkning (ikke veldig vanlig)

 

Ønsker du å finne ut hvilke jobbmuligheter som finnes for dine egenskaper og karriereambisjoner, og om lønnen din tilsvarer markedet?

Talented hjelper utviklere med å utforske arbeidsmarkedet, og finner de mest interessante jobbene og prosjektene. Alt helt gratis. 

Les mer om våre tjenester HER eller SØK med en gang!

Innsikt fra softwarebransjen rett i innboksen?

Witted Insights gir deg en månedlig oversikt over IT-konsulentmarkedet i Norden. Meld deg på for å holde deg oppdatert på selskapenes vekst, strategier og aktuelle trender i markedet.

Ved å melde deg på godtar du å motta vårt nyhetsbrev månedlig i henhold til Witted retningslinjer for personvern.